Paikkatieto kiinteistön elinkaaren digitalisaation keskiössä

Paikkatieto kiinteistön elinkaaren digitalisaation keskiössä

Useat eri toimijat ja vaikuttajat osallistuvat kiinteistön suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon kiinteistön elinkaaren eri vaiheissa. Elinkaaren alkuvaiheissa, kaavoituksessa ja hankekehityksessä, tehdään merkittäviä valintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat kiinteistön elinkaaren tulevaisuuteen. Siis valintoja, jotka vaikuttavat Miten näitä päätöksiä on mahdollista tehdä mahdollisimman tehokkaasti? Miten kuntien on mahdollista huomioida kaavoituksessa useita eri muuttujia ja näkökulmia/skenaarioita tehdessään tulevaisuuden kuntasuunnitelmia? Paikkatieto tuo tämän toiminnallisuuden osaksi kaavoitusprosessia. Ilman paikkatietoa on mahdotonta esimerkiksi varmistaa alueiden tasa-arvoisuus tai analysoida liikenteen sujuvuutta tulevaisuuden skenaarioissa (kaikki eri liikennemuodot huomioiden).

Entäpä miten perinteikäs rakennusala hyötyisi paikkatiedosta? Olisiko hyödyllistä tietää ne maantieteelliset alueet, joilla väestömäärä tulee kasvamaan seuraavan 10 vuoden aikana, jotta pystyisi keskittämään tonttihankinnat parhaille alueille? Pystyykö pelkän Excel-taulukon avulla analysoimaan paljonko tontista kannattaa maksaa, huomioiden muun muassa kilpailijoiden hankkeiden sijainnit ja väestön alueelliset profiilit? Entä olisiko hyödyllistä tarkastella kilpailijadataa (alueen kysytyimmät asuntotyypit ja niiden hinnat) oman tontin ympäristöstä ennen kuin tekee päätöksen millaisia ja minkä hintaisia asuntoja tontilleen rakentaa?

Lue kirjoittamastani artikkelista lisää kiinteistön elinkaaren digitalisaatiosta ja siitä, miten paikkatieto tukee oman organisaatiosi liiketoiminnan kehittämistä.

To view or add a comment, sign in

Explore topics